ovo je forum o životinjama!! učlanite se.životinje ti osvoje srce i zarobe dušu u oblacima! Čovjekova je duša onakva kakvo je njegovo ponašanje prema životinjama. Kad se učlanite možete vidjet cijeli forum.


You are not connected. Please login or register

Platycercus elegans - Crimson rozela

Go down  Poruka [Stranica 1 / 1.]

1 Platycercus elegans - Crimson rozela on sub tra 16, 2011 12:57 pm

animal-lover

avatar
Admin
Potiču iz istočne i jugoistočne azije, preferiraju vlažne i poluvlažne šume sve do 1600m nadmorske visine. U divljini žive u parovima ili manjim grupama do 6 ptica, mladi formiraju veće grupe koje se kasnije opet podijele i smanje. Vrlo su prilagodljive. Hranu traže na podu, pretežno se hrane sa sjemenkama, sjemenjem trava i drveća, plodovima, bobicama, orasima, nektarom cvijeća, ali i insektima i njihovim ličinkama.


Dužina: oko 36cm
Težina: oko 116g, ženka nešto lakša
Očekivano trajanje života: 20 do 25g

Boja mužjaka: šarlah crvena, plava fleka na obrazima, leđa i ramena srna s tamnocrvenim rubovima, letno perje crno s tamnoplavim obrubima, rub krila svijetloplavi. Srednje perje na repu tamnoplavo sa sivobijelim vrhovima, kljun sivobijeli, zjenica smeđa, nogice sive.

Boja ženke: kao i kod mužjaka, glava i kljun u pravilu nešto manji

Mladi: zeleni, glava i perje oko nogu crveni, potpuno se oboje sa oko 14 mjeseci starosti.
Nisu baš preporučljivi za neiskusne vlasnike, jer traže puno mjesta - vrlo su aktivne ptice, koje vole mnogo letjeti i penjati se. Ne preporuča se držanje u kavezima, nego u vanjskim volijerama ili unutarnjim volijerama. Ne preporuča se držanje na temperaturi ispod nule bez zaštitne kućice gdje je temperatura iznad 0. Ako ih se drži unutra, treba im omogućiti jako puno letenja i penjanja. Vole grickati i koristiti kljun, pa im uvijek treba ponuditi svježe grančice i komade drva kako bi zadovoljile tu potrebu. Za vrijeme parenja su vrlo agresivne prema drugim vrstama i preporuča se držati svaki par odvojeno.

Mogu postati vrlo privržene jer nisu toliko plašljive po prirodi, a vrlo su robustne i izdržljive. Glas im nije vrlo glasan, ali kontaktni poziv je. Jako se vole kupati, pa bi uvijek trebali imati na raspolaganju kadicu ili im redovito (nekoliko puta tjedno) treba ponuditi tuširanje (u vanjskim volijerama se preporuča ugradnja tuša). Rado se kreću po podu volijere, pa se ako se drže vani preporuča redovito kontroliranje na parazite.

Ako se želi par, preporuča se nabavka nešto starijeg (oko 1,5 do 2g) para koji se dokazao kao harmoničan i skladan par, a ne preporuča se udruživanje s drugim vrstama papiga ako su u paru, pogotovo u vrijeme parenja.
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]


_________________
i love animals [You must be registered and logged in to see this image.]
dobrodošli na moj forum! ako se niste učlanili učlanite se!
moj forum o kućnimljubimcima: [You must be registered and logged in to see this link.]
http://hors.forumcroatian.com

[Vrh]  Poruka [Stranica 1 / 1.]

Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.