ovo je forum o životinjama!! učlanite se.životinje ti osvoje srce i zarobe dušu u oblacima! Čovjekova je duša onakva kakvo je njegovo ponašanje prema životinjama. Kad se učlanite možete vidjet cijeli forum.


You are not connected. Please login or register

nimfa-vrta papiga

Go down  Poruka [Stranica 1 / 1.]

1 nimfa-vrta papiga on sub sij 08, 2011 5:33 pm

animal-lover

avatar
Admin
Nimfe, latinskog imena Nymphicus Hollandicus, su ptice porijeklom iz Australije. Tamo žive u stepama u velikim jatima koja mogu obuhvaćati i više od stotinu ptica. Hrane se sjemenkama trava i biljaka koje traže po podu, a ako nema u blizini veće vodene površine, snalaze se tako da piju rosu na travčicama. Kod nas mogu biti vrlo znatiželjni i dragi ljubimci. U prirodi su najaktivnije u rano prijepodne kada traže hranu i vodu, zatim se oko podneva odmaraju, pa onda slijedi još jedan period povećane aktivnosti poslijepodne kada su opet u potrazi za hranom i vodom. Žive nomadskim životom, odn. prate rast vegetacije i sele se po cijeloj srednjoj Australiji tražeći najhranjivija područja. Većinu svog dana provode u potrazi za hranom, na što troše ogromnu količinu energije.

Nimfe u našim domovima imaju mnogo lagodniji život. Hrana i voda su im stalno dostupne, kao i mnogo igračaka i drugih zanimacija. Ta vrsta papiga već se desetljećima uzgaja i kao ljubimac, te je potpuno naviknuta na naše klimatske uvjete. Ptice u domovima uz dobru njegu žive od 15 do 20 godina, ali su poznati i primjerci koji su premašili tridesetu godinu života. Svoju energiju koju inače troše na potragu za hranom i vodom, u našim domovima mogu potrošiti samo ako ih redovno puštamo svaki dan po nekoliko sati da se slobodno kreću i lete po sobi. Takoder im treba prilagoditi prehranu, zbog cega preporučamo smanjenje količine masnih sjemenki u prehrani. Prehrana bazirana samo na sjemenkama tijekom godina uzrokuje teška oštećenja organa, i uzrok je relativno čestog ranog ugibanja nimfi u našem podneblju.

Nimfe su vrlo drage ptice, koje se uz puno truda i ljubavi lako pripitome i postaju dragi kućni ljubimci. Da bi se ptica što lakše pripitomila, potrebno je nabaviti što mlađu pticu, najbolje starosti 2 do 6 mjeseci. Tako mlade ptice ćete najlakše nabaviti kod uzgajivača. U pet shopovima ptice su uglavnom starije, 4 mjeseca pa sve do godine dana. I takve se ptice može pripitomiti, ali će vam za to trebati više vremena i strpljenja. U svakom slučaju u blizini svih ptica se treba kloniti naglih pokreta koji ih jako plaše, te neočekivanih ukrasa na tijelu (šeširi, ručnici i sl.). Uz svakodnevne treninge i strpljivo ponavljanje imena i nekih drugih riječi, možda vaša nimfa nauči i izgovoriti pokoju riječ, iako je to više pjevno, melodiozno pričanje. Vole se maziti i češkati, kada ih jednom uspijete nagovoriti da im to pokažete.
[You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

http://hors.forumcroatian.com

[Vrh]  Poruka [Stranica 1 / 1.]

Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.