ovo je forum o životinjama!! učlanite se.životinje ti osvoje srce i zarobe dušu u oblacima! Čovjekova je duša onakva kakvo je njegovo ponašanje prema životinjama. Kad se učlanite možete vidjet cijeli forum.


You are not connected. Please login or register

sijamska mačka

Go down  Poruka [Stranica 1 / 1.]

1 sijamska mačka on sub sij 08, 2011 6:34 pm

animal-lover

avatar
Admin
Sijamska mačka je vrlo stara pasmina domaće mačke, prepoznatljiva po karakterističnoj svijetloj jednobojnoj dlaci s tamnijim obilježjima u boji (pointed).
Porijeklo
Sijamska mačka porijeklom je iz područja Sijama, današnjeg Tajlanda. Ova je pasmina bila štovana u hramovima budističkih svećenika, a bila je prisutna i na dvoru sijamskog kralja. Pretpostavlja se da je nastala prije više od 500 godina, u Europu je stigla u drugoj polovini 19. stoljeća. Sijamska mačka je prva orijentalna pasmina koja je još od početka 20. stoljeća postala vrlo popularna, kako u Europi tako i u Americi.
Karakteristike
Sijamske mačke imaju specifičnu jednobojnu dlaku s tamnije obilježenim nogama, repom i glavom. Imaju vrlo elegantno tijelo na tankim, visokim nogama, i duguljastu glavu.

U novije doba se razvijaju u smjeru ekstremnog naglašavanja izduženosti tijela i nogu te povećavanja očiju i ušiju. Time se uvelike razlikuju od ranih primjeraka sijamske mačke, koje se nazivaju tradicionalni tip.

Škiljavost koja se u prošlosti smatrala uobičajenom karakteristikom, danas se smatra nedostatkom.

Sijamske mačke su po naravi aktivne, energične, društvene, znatiželjne, zahtjevne i izuzetno 'pričljive'. Uglavnom imaju dugi životni vijek.
Tjelesna obilježja
* Tijelo: srednje veličine, dugačko i vitko

* Glava: duguljasta, izdužena prema njuški, s ravnim, dugačkim nosom

* Oči: Velike, ukošene, orijentalnog oblika, duboke plave boje

* Uši: vrlo velike, nastavljaju vanjsku liniju lica

* Rep: dugačak, sužava se prema vrhu, prema vrhu rep čvornat

* Dlaka: kratka i mekana, bez poddlake

* Boje: boja tuljana , čolokadna, plava i ljubičasta u obilježjima.

Prihvaćaju se i neke boje kratkodlakih mačaka, s obilježjima. Nove boje i tobi (tabby) uzorak prihvaćeni su u novije vrijeme.
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

http://hors.forumcroatian.com

2 još malo o sijamskim mačkama on sub sij 08, 2011 6:39 pm

animal-lover

avatar
Admin
Pasmina je dobila ime prema zemlji iz koje potječe, nekadašnji Siam, današnji Tajland. To je vrlo stara pasmina. Prvi zapisi o njoj pojavljuju se 1350 god, a nađeni su u Aynthia, tadašnjem glavnom gradu Sijama. Također su pronađeni i brojni crteži te mačke, koji su nastali između 1350-1750 god., a koji su omogućili ustanovljivanje identiteta (identifikaciju) burmanske i korat mačke. Prvi nastali crteži prikazuju vjerojatno divlje mačke koje imaju tijelo sijamke, ali tigrasto krzno.


U ranim god. 19 stoljeća njemački prirodoslovac Palles opisao je bijelu mačku sa tamnim ekstremitetima, nađenu u centralnoj Aziji. Ta je mačka bila namijenjena samo kraljevskoj obitelji i živjela je na dvoru, gdje je bila pažena i čuvana.

Na izložbi održanoj 1871 u Kristalnoj palači u Londonu, prikazana su dva primjerka te mačke te postigla veliki uspjeh. Izvor dolaska te mačke bio je nepoznat. Ono što je pouzdano, znade se da je engleski konzul Sir Owengould 1884 god u Bankoku, dobio od sijamskog kralja par mačka Piu i Miu. Donio ih je u Englesku i povjerio svojoj sestri Veley. Pia i Mia dale su prvog šampiona 1885 god. Iste godine francuski diplomat, također donosi dvije mačke iz Bankoka. One su bile također izložene u Parizu. Profesor Oustalet sa pariškog muzeja posvećuje 1893 godine veliki članak sijamskim mačkama. U SAD su uvezene 1890 god., ponovno kao poklon sijamskog kralja.


Prvi standard izrađen je od GCCF-a 1892. Prva uzgajivačnica osnovana je u Engleskoj 1901 godine.
Sijamske mačke uživaju veliku popularnost od 1920 god. Originalni tip sijamaca se potpuno razlikuje od današnjeg. Originalne mačke su bile masivnije građe, škiljastih očiju i sa kukicom na repu. Dozvoljena je bila i zelena boja očiju.Legenda priča da je sijamska princeza držala svoje prstenje na repu mačke. Kako je rep bio ravan prstenje je padalo sa repa, pa je sluga napravio čvor na repu mačke, kako prstenje ne bi ispadalo. Tako je mačka dobila kvržicu na repu.


Uzgajivači to smatraju velikom anomalijom, koju su uz selektivan uzgoj uspjeli odstraniti.
Stvoren je današnji tip profinjene i elegantne mačke, klinaste glave, bez škiljavih očiju i čvora na repu.
Sijamska mačka je vrlo cijenjena. Ona je vrlo nestašna, nepredvidiva, snažno izražene ličnosti i sklona ispadima. Nije mirna i tiha. Ako želite imati mačku koja je vrlo društvena i pričljiva, onda izaberite sijamsku mačku.


Vrlo je osjetljiva, mrzi osamljenost. Ako je zanemarena postaje depresivna. Da bi privukla pažnju slijediti će svuda vlasnika i stalno mu dosađivati, uz glasno mijaukanje. Vrlo su posesivne i ljubomorne. Vole se igrati sa djecom, ali baš ne podnose društvo drugih mačaka. Osjetljive su na hladnoću i vole udoban život u stanu. Rano sazrijevaju, pa se prvo tjeranje može očekivati već sa 5 mjeseci. Mačići su hiperaktivni i neustrašivi.
Preporuka je, da ako cijeli dan radite, dobro je uzeti par mačaka, ili nemojte uzeti sijamku.
Potrebnu ju je počešljati bar dva puta na tjedan, a okupati je par dana prije izložbe.

http://hors.forumcroatian.com

[Vrh]  Poruka [Stranica 1 / 1.]

Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.