ovo je forum o životinjama!! učlanite se.životinje ti osvoje srce i zarobe dušu u oblacima! Čovjekova je duša onakva kakvo je njegovo ponašanje prema životinjama. Kad se učlanite možete vidjet cijeli forum.


You are not connected. Please login or register

pomeranian (njemački špic).

Go down  Poruka [Stranica 1 / 1.]

1 pomeranian (njemački špic). on sri sij 19, 2011 4:39 pm

animal-lover

avatar
Admin
MALI I PATULJASTI NJEMAčKI ŠPIC
to je jedna od mojih najdražih pasmina.evo nešto o njoj.

Jedina je razlika između malog i patuljastog njemačkog špica u veličini. Obje su manje verzije velikog njemačkog špica ili vučjeg špica. Mnogo je podvrsta ovog psa iako je teško zasigurno reći tko su njegovi preci, smatra se da su ga Vikinzi donijeli u Skandinaviju. Vrsta datira još iz 1700. godine kada su bijeli primjerci držani u Pomeriji, a crni u Wurttembergu. Neki su se manji primjerci bijele vrste koji su uzgajani u Pomeriji počeli uzgajati u Velikoj Britaniji pod imenom pomeranci. Njemački špic klub osnovan je 1899. godine, a standardi su izdani za svaku podvrstu posebno.

Narav i njega: Ovaj je pas vrlo intelčigentan, aktivan i oprezan, vrlo neovisan i vrlo odan svom vlasniku - što se smatra velikom značajkom karakteristikom vrste. Može se prilagoditi i životu u gradu i na selu. Potrebno mu je snažno svakodnevno četkanje i normalna količina kretanja. Pas je sklon lajanju pa ga treba držati pod kontrolom.

Veličina: patuljasti - visina 23-28cm, težina 3,1kg ; mali - visina 29-35cm, težina 11kg

Dlaka: meka, vunasta poddlaka, dugačka i gusta te ravna gornja dlaka

Boja: sve osnovne boje

Druga obilježja: široka glava, ovalne oči, male trokutaste uši, zbijeno tijelo, rep mu je visoko i nosi ga zakrivljenog i polegnutog preko leđa.

Njemački špicevi se dijele po veličini na vučje,velike,srednje,male i patuljaste.
Vrlo su stara pasmina.

Izrazito su dobri čuvari,lako se odgajaju i školuju, zdrava su i izrazito dugovječna pasmina.
?teta je da ta pasmina nije proširenija.

Izvanredno slikovit opis ovog psa dao je A.E.Brehm,zoolog iz 19.stoljeća.

"Ono što je ovčarski pas za stado,to je špic ili pomeranac za kuću.
Malen je ili u najboljem slučaju srednje veličine,snažan i čvrsto građen,šiljate glave i šiljate njuške,kratkih nogu i dugačka repa te ima srednje dugačke uši i pametne živahne oči. Gusto je zaogrnut sad grubim i dugačkim,sad finim i kratkim krznom,bijele,žute,crvenkaste,sive ali i crne boje. Nije ga teško prepoznati.

Taj pas,u svojoj vrsti upravo izvrstan,uzgaja se u mnogim krajevima kao čuvar na seljačkim posjedima ili za čuvanje kuća i dvorišta. Prevoznici ga također upotrebljavaju za čuvanje kola. Kod ovih posljednjih preuzima špic još jednu ulogu: on svojim živahnim bićem razvedrava i razveseljava čovjeka koji svoj težak jednoličan posao obavlja cio dan.
?pic važi kao najbolja pasmina,jer je kraj nepokolebljive vjernosti i privrženosti osobito pažljiv i živahan pa se ne boji ni kiše ni hladnoće te u kući ili u dvorištu najvoli ležati ondje gdje vjetar najjače brije. Uostalom,svi špicevi pokazuju veliku sklonost prema slobodi pa zato ne vrijede ništa ako ih privežemo za lanac dok kao slobodni čuvari pokazuju toliku vjernost i nepodmitljivost da su upravo nenadoknadivi.

Po svom biću i svom vladanju špic se bitno razlikuje od ovčarskih pasa. Izuzmemo li njegovu neumornu budnost koju obje vrste pasa pokazuju s jednakom revnošću te njegovo prijateljstvo prema domaćim životinjama,špic je sušta protivština ovčaru; uvijek je u pokretu i laje što je moguće više,često čak silno neugodno,žestok je,razdražljiv i rado grize. Ni u dvorištu ni u kolima ne može ostati miran. Ako je u dvorištu,onda ga svaki prolaznik mami do vrata,a svaka kokoš koja je bojažljivo kokodaknula doziva ga u stražnji vrt.
Spretnim skokovima penje se na teret u kolima i skače na kozlić,s kozlića na konjska leđa,a odavde na cestu i s ceste na kola.
Jednako kao i ovčarski pas,špic neobično voli životinje,a najviše konje s kojima se upravo bratimi. ?picu je,kao i njegovim srodnicima veoma mnogo stalo da životinje koje su povjerene njegovoj skrbi,a među njih ubraja i perad,mirno i sigurno žive; ali dok konji tiho i mirno obavljaju svoj posao,špic neprekidno trčkara po kući i dvorištu,a njegovo neprekidno lajanje pobuđuje dojam da je stalno loše raspoložen. Kraj toga špic nipošto nije obijestan,već samo revan i preko svake mjere zaposlen.

Sve nepovjerenje koje pokazuje prema strancima svih zvanja ima svoj korijen jedino u njegovom nastojanju da potpuno i do kraja služi svom gospodaru. U svakom došljaku gleda špic u prvi mah kradljivca ili u najmanju ruku nametljivog i dosadnog čovjeka od kojeg mora braniti kuću i dvorište,stoku i alat. Svakog posjetitelja dočekuje neprijateljski,a prosjaka napada vrlo ogorčeno,ali dok posjetitelja čim je ušao u kuću,pozdravlja prijazno,ipak i dalje reži na obrtničkog pomoćnika i pošto se već uvjerio da je neopasan,a prosjaka progoni lajući kad je ovaj već izašao iz dvorišta. Dvonožni i četveronožni,dlakavi i pernati kradljivci i razbojnici neka se čuvaju špica,jer je on prema njima svjesno žestok,razdražljiv i neumoljiv. ?pic se znade zagristi kradljivcu u list noge bez obzira na to hoće li ga to stajati života ili neće,žestoko se bori s lisicom,ne bježi ni pred vukom,a jastreba koji se bacio na kokoš ubija ako se ne uspije spasiti brzim bijegom."Zadnja promjena: animal-lover; sri sij 19, 2011 4:49 pm; ukupno mijenjano 1 put.


_________________
i love animals [You must be registered and logged in to see this image.]
dobrodošli na moj forum! ako se niste učlanili učlanite se!
moj forum o kućnimljubimcima: [You must be registered and logged in to see this link.]
http://hors.forumcroatian.com

2 pomeranian (njemački špic). on sri sij 19, 2011 4:41 pm

animal-lover

avatar
Admin
još o špicu
Zemlja porijekla:Njemačka
Namjena:Kućni pas

Uzgajačnica FANCY´S POMS - Arieta
Veličina:
Visina u grebenu za patuljastog špica iznosi između 18 i 22 cm, za malog špica visina varira između 23 i 28 cm.

Dlaka:
Dlaka je obilna, duga i stršeća s gustom poddlakom.
Boja je jednobojna: bijela, narančasta, crna, smeđa ili siva.

Njega:
Svaka dva tjedna treba ga iščešljati grubim češljem.
Ako uzmete fini češalj ili ako ga previše često češljate, može doći do oštećenja poddlake.

Narav:
Ovi psi su živahni, inteligentni, oprezni, puni energije, bistri i malo obijesni. Vrlo su vjerni svome gospodaru i njegovoj obi­telji. Imaju izuzetno ljubaznu i dragu narav. Špic izgleda kao da se stalno "smiješi" svome gospo­daru.

Odgoj:
Ovog psa trebate pravodobno naučiti da ne laje previše, to je posao koji od vas iziskuje dosljed­nost.
Inače se njemački mali i patuljasti špicevi lako odgajaju jer su inteligentni i brzo uče.

Socijalno ponašanje:
U prisutnosti puno djece mogu postati nervozni, dobro se slažu s drugim psima i kućnim životi­njama.
Neki primjerci misle da su jako "veliki" i mogu napasti velikog psa - treba ih štititi od njih samih.

Vježbanje:
Mali i patuljasti špic su zadovoljni s kraćim šet­njama i vole se igrati u vrtu.
Mogu međutim prijeći i nekoliko kilometra bez da se umore.
Napomena:
Obje pasmine su društvene i živahne, zato nisu pogodne za ljude koji puno rade.
[You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]


_________________
i love animals [You must be registered and logged in to see this image.]
dobrodošli na moj forum! ako se niste učlanili učlanite se!
moj forum o kućnimljubimcima: [You must be registered and logged in to see this link.]
http://hors.forumcroatian.com

[Vrh]  Poruka [Stranica 1 / 1.]

Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.